2010 m. liepos 10 d., šeštadienis

IT buhalterijoje

Buhalterija – dar viena sritis, kurioje darbas be informacinių technologijų pagalbos būtų ypač sudėtingas. Pirminių apskaitos dokumentų apdorojimas, darbo užmokesčio, Sodros mokesčių, PVM apskaičiavimai, metinės finansinės atskaitomybės paruošimas – tai tik keletas iš buhalterinės apskaitos pavyzdžių. Atlikti tiek daug buhalterinių skaičiavimų be specialių kompiuterinių programų sunku.


Dažniausiai naudojamos yra „Rivilė“, Navision“, „Finvalda“, „Būtent“ ir „Centas“ programos.


Nereikia teigti, kad buhalterinių programų kiekis įtakoja buhalterės etatą, kadangi ta programa moka naudotis ir ją suprasti tik tam tikrą išsilavinimą turintis žmogus. Apskaitos kompiuterizavimas buvo priežastis kurti apskaitą tvarkančias įmones ir būtent tai buvo akstinas mažoms įmonėms, mažinančioms išlaidas, keisti samdomą buhalterį į įmonės paslaugas.


Dažniausiai naudojama tinklinė programos versija, tad pati programa patalpinama tik tam skirtame serveryje, todėl sumažėja tikimybė, kad kažkokiu būdu duomenys būtų sugadinti ar prarasti. Taip pat kas tam tikrą laiką daromi vadinamieji „back up'ai“, t.y. duomenų kopijavimas, o nukopijuoti duomenys saugomi keliose laikmenose.


Be abejo, kiekvienas vadovas nori, kad įmonės apskaita būtų tvarkinga ir deda visas pastangas gero, patikimo specialisto įdarbinimui arba geras rekomendacijas turinčios apskaitos paslaugas teikiančios įmonės paieškai.

1 komentaras: